BUM 2023 – zhodnotenie

Dňa 20. mája 2023 sa uskutočnil už v poradí šiesty ročník Behu ulicami Námestova. Zabehať si prišli všetci nadšenci športu, či už profesionálni športovci alebo len príležitostní bežci. Podujatia sa zúčastnilo veľké množstvo detí. Predškoláci si odbehli trať dlhú  100 metrov, mladší školáci si odbehli 200 400 metrov dlhú trať a najstarší žiaci si odbehli trať dlhú 850 metrov. Po deťoch nasledoval štart hlavných kategórií. Dorastenci, juniori a dospelí pretekári si mohli vybrať 5 alebo 10 kilometrov dlhú trať.

          Podujatie podporili sponzori ho sponzori, dobrovoľníci, miestni športovci a funkcionári na pódiu prejavili našu dôveru a vďaku za organizovanie podujatia. Poslanec MsZ Ľubomí Jaššo, nás oboznámil s plánovanou rekonštrukciou atletického oválu v areáli MŠK Námestovo.

          Náš úspešný bežec, Martin Rusina, nám predstavil svoje plány na nadchádzajúcu bežeckú sezónu, a prezradil nám zopár tipov ako sa v behaní zlepšovať.

          Na posilnenie bežeckej komunity nás Dávid Matis pozval na svoje bežecké tréningy, ktoré realizuje v areáli MŠK Námestovo.

          Pred vyhodnotením nám na pódiu urobila veľkú radosť Martina Halinárová, bývalá slovenská biatlonistka a olympionička, ktorá na pódiu pozdravila účastníkov podujatia, zdôraznila dôležitosť pohybu pre každého jednotlivca, a poukázala aj na to, že je dôležité dopĺňať bežecké tréningy a o tie silové. Tešíme sa z toho, že prišla, povzbudila bežcov a vyjadrila vďaku dobrovoľníkom, bez ktorých by takéto akcie nebolo možné organizovať.

          Bežci mali za úlohu napísať na tabuľu čo pre nich znamená beh. Mnohí napísali, že je to pre nich určitý druh odreagovania sa, príležitosť ako si vyčistiť hlavu, ale aj spoznávanie sa, sloboda, zábava, radosť, a mnohé iné.

Tiež si doplnili medailu do zbierky ,,MEDAILA AKO KOLEKCIA,,.    

MEDAILA AKO KOLEKCIA  

Zo žien najrýchlejšie odbehla 5 km trať Danka Chajdiaková (TT Vavrečka) s časom 00:24:40,3 a z mužov boli najrýchlejší Samuel Florek (Bežecký klub Dolný Kubín) a Dávid Matis (ŠKP Námestovo) s časom 00:20:13,2.

          Trať dlhú 10 kilometrov zo žien najrýchlejšie odbehla Lenka Stopjaková (BMSC/Oravská Lesná) s časom 00:42:50,3, z mužov trať najrýchlejšie odbehol Martin Rusina (BMSC) s časom 00:32:55,4.

          Na preteky sa zaregistrovalo 288 bežcov. 78 bežcov si odbehlo 10 kilometrovú trať a 85 bežcov, kratšiu, 5 kilometrovú trať. Najviac zastúpená bola kategória detí. Detské trasy si odbehlo 125 detských pretekárov.

Výsledkové okienko :

Výsledky predškolákov do 5 rokov:

1., Lucia Rentková (Vavrečka), 2., Barbora Motyčáková, 3., Lenka Stoklasová (Zubrohlava)

1., Dávid Gašpar (ActiveLab), 2., Samuel Majerčík (ActiveLab), 3., Krištof Trabalka (TT Vavrečka)

Výsledky žiakov 6-8 rokov:

1., Denisa Kramarčíková (Breza), 2., Ema Smržíková, 3., Olívia Hrkľová

1., Adam Medvedcký (MFK D.Kubín), 2., Tobias Červeň (MŠK Námestovo), 3., Teodor Chajdiak (TT Vavrečka)

Výsledky žiakov 9-11 rokov:

1., Tamara Kupčíková, 2., Ema Skurčáková, 3., Alexandra Huľová (KK Zubrohlava)

1., Alex Turňa, 2., Tomáš Štefaničiak, 3., Viktor Chajdiak (TT Vavrečka)

Výsledky žiakov 12-13 rokov:

1., Nela Špitálová (Orava tím), 2., Ela Pisarčíková, 3., Eliška Malinková (Zákamenné)

1., Pavol Spuchlák (Námestovo), 2., Fedor Škombár (Námestovo), 3., Ján Buc (TT Vavrečka)

Výsledky žiakov 14-15 rokov:

1., Daniela Ondríková (MPK D.Kubín), 2., Lenka Malinková (KB Breza), 3., Nela Janíková (ŠKP Námestovo)

1., Daniel Ondrík (MPK Dolný Kubín)

Ocenení v žiackych kategóriáchĎalšie kategórie už bežali krátku alebo dlhú trať 5/10 km. Na krátkej 5 km trati podal najlepší výkon dorastenec Samuel Florek z BK Dolný Kubín, ktorý v strhujúcom finiši zdolal na páske druhého Dávida Matisa z ŠKP Námestovo – obaja s časom 20 minút a 13 sekúnd. Tretí dobehol so stratou 1 minúty Ľubomír Záhumenský z klubu Active Lab. Medzi ženami sa s časom 24:40 minúty z víťazstva tešila Daniela Chajdiaková z TT Vavrečka, ktorá za sebou nechala dorastenku Soňu Tarčákovú z domáceho tímu Oravan Námestovo a tretiu Silviu Špitálovú z Orava tímu.

Foto z krátkej trate – dorast aj dospelí

Na hlavnej 10 km trati sa očakával súboj dvoch elitných Oravských bežcov – Martina Rusinu z BMSC a Mária Košúta z TT Vavrečka. Obaja borci dosahujú výborné výsledky na medzinárodných podujatiach a ich kalendáre sú poriadne nabité, preto bola ich ochota ukázať sa na „domácich“ pretekoch obdivuhodná a pre všetkých bežcov veľkou motiváciou.

Od začiatku táto dvojica diktovala tempo a išla si svoje vlastné preteky. Mário sa Martina držal čo to dalo, ale napokon lepšiu aktuálnu formu prejavil tohtoročný majster Slovenska v polmaratóne Martin Rusina, ktorý s časom 32 minút a 55 sekúnd zvíťazil. Mário Košút dobehol druhý so stratou 1 a pol minúty a tretí finišoval Rudolf Rusina z klubu RRusina.sk s časom 36:31 minúty. V kategórii Muži I. tak dvojicu Martin Rusina a Mário Košút doplnil na bedni Marcel Filip z Námestova.

V kategórii Muži II. za víťazom Rudolfom Rusinom dobehol Peter Malinka zo Zákamenného a tretí skončil Marián Chajdiak z TT Vavrečka.

V kategórii Muži III. si po Rabči ďalšie víťazstvo pripísal Ján Jankola (MK Tvrdošín), ktorý porazil Vladimíra Pánika z Krtko team Trstená a tretieho Ignáca Bandíka z Rabčíc.

V kategórii Muži IV. zvíťazil Pavol Florek zo Zákamenného. Druhý skončil Štefan Verníček zo Zákamenného, ktorý absolvoval svoju prvú dlhú trať po ťažkom minuloročnom zranení a pevne veríme, že ho budeme vídať aj na ďalších pretekoch OBL-ky

Medzi ženami jasne dominovala ďalšia Oravská „profi“ bežkyňa z Oravského Veselého reprezentujúca klubu BMSC Lenka Stopjaková, ktorá trať zvládla za 42:50 minúty. Druhé miesto so stratou 2:38 minúty vybojovala Jarmila Kakusová z KB Breza a tretia so stratou 6:52 min. napokon skončila domáca pretekárka Mária Ogureková (Orava tím).

V kategórii Ženy I. doplnila Lenku Stopjakovú a Máriu Ogurekovú na stupňoch pre víťazov tretia Alžbeta Mikolajčíková z Novote.

V kategórii Ženy II. za víťazkou Jarmilou Kakusovou dobehla druhá Monika Čajková a tretia Adriána Kormaňáková z KB Breza.

Kompletné výsledky nájdete tu :

https://casomierapt.com/2023/05/beh-ulicami-mesta-namestova-vysledky/

Sponzori  BUM 2023

Už šiesty ročník Beh Ulicami mesta organizovalo OZ TJ Oravan Námestovo.

Hlavným partnerom pre tento ročník bol:  KIA Nadácia športové podujatia v regióne

Partneri podujatia : DsiData, Coop Jednota , Cukrovinky, Alfa Partnership, Cukráreň Gerek, mesto Námestovo, OBL, ActiveLAB, Propagujeme a Dom Kultúry v Námestove.

Sponzori podujatia:

GIGANet, LBArch, Descartes, Fokus studio, Nowork, Marcus trade, FEX, Zanfeng, ZelOrava, Lekáreň Tableta, Triomat.

O bezpečnosť sa starali : mestská Polícia Námestovo a Dobrovoľný hasičský zbor Námestovo.

Tričko BUM 2023  

Štart hlavnej kategórie  

Za pekné fotky ďakujeme fotografom Mirovi Kovaličekovi a Milanovi Čiernemu.

Linky k fotkám:

https://photos.google.com/share/AF1QipOW4F2rNt5vbjTjO06dTpNbBAHwkbhCDRXLOQElc_GxAPBtprJpKomuLuu84C7VLg?key=WGZVY2tGamJnc19MMndUbG45ekFjUWZvd29Xak9R

https://photos.google.com/share/AF1QipPE1VNpQCtyFcdNFD-yuVDTX9EBCFbjIShsxJcaE4smZkKD2kI6oMfbGRwqeMfitA?key=UkNPWnFvdUd1aHAxazMzNEVaV1NwWXVBRkwyTGxn

BUM Team 2023  

Saška Jadroňová  BUM Team

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *